Op 4 november, om 12 uur, kregen veel mensen een sms van NL-Alert. De landelijke informatiedienst van de overheid, bij een noodsituatie.

hoe praat het apparaat - content

'Geniet van uw drank! Of anders....!'

iPad in snowboard en de contentEen goed responsive ontwerp richt zich ook naar de context waarin de gebruiker - of het device - zich bevindt. Maar wat betekent het voor de content als de gebruiker van de iPad intussen aan het snowboarden is?

 

ereader content

'Als jij de e-reader wilt uitzetten omdat je klaar bent met lezen, heb ik nog wel een ingewikkelde vraag voor jou.'

Google heeft een update aangekondigd van de manier waarop de ranking bepaald wordt. Een van de nieuwtjes: doet jouw site het slecht in een smartphone-browser, dan gaat jouw ranking omlaag.

omkeerwekkerDit zijn woorden die werken. De woorden ON en OFF zíjn zelf de functionaliteit van deze 'flip-over-alarmklok'.

Geen gedoe met indicatorlampjes, knoppencombinaties en knipperende cijfers.

Hoe krijg je de gebruiker van jouw website aan het lezen? Daar zijn veel manieren voor. Medium.com vond een manier die ik nog niet gezien heb: het meldt bij de intro hoeveel leestijd ongeveer nodig is.

Ik ben aan het kijken naar een keukenmachine. Welke woorden zijn meer geloofwaardig en relevant: die van de verkoper of van een klant?

Woorden en beelden die samenwerken bij het vertellen van een verhaal. Een prachtig voorbeeld: Snow Fall in de New York Times. Een verhaal over skiërs die in een lawine terecht komen. Maar dan van alle kanten belicht. Webjournalistiek op zijn best.

simlockvrijEen toestel waarvan het simlock verwijderd is, heet in het telecom-jargon 'simlockvrij'. Typisch een jargonwoord dat in het gewone spraakgebruik is doorgedrongen.

Niet omdat we dat zo'n mooi woord vonden waarschijnlijk. Maar meer omdat we allemaal een goedkoop telefoontje wilden, en daarna niet vast wilden zitten aan een bepaalde telefoonmaatschappij (provider).

chunkengroente

Als er één soort tekst is dat er om schreeuwt om 'gechunkt' te worden, is het wel een recept. Recepten zijn ideaal materiaal voor responsive content. Dat is het idee achter Flavourspace.

geniusWat jammer toch dat die Genius in i-Tunes niet geniaal genoeg is om mij consequent met 'jij' aan te spreken.

'Uw bibliotheek', 'die je nog niet hebt'... Dat ik soms een 'u' ben, en soms een 'jij', doet afbreuk aan het gevoel dat mijn i-Tunesbibliotheek echt van mij is.

Waar zou dat vandaan komen? In het Engels word ik natuurlijk consequent 'you' genoemd. Waarom zou dit in de ene zin 'u' opleveren, en in de andere zin 'jij'?

De column uit 2010 over de 't-v-distinctie' blijkt nog actueel.

Aardig artikel van Slate magazine dat nog eens bevestigt wat we al wisten: internetgebruikers lezen niet lang.

Ik was op zoek naar een hosting partner voor een nieuwe website. Keek eens wat rond bij verschillende bedrijven die me werden aangeraden. Bekeek natuurlijk de prijs en kwaliteit van de pakketten die me werden aangeboden. Maar soms kom je daar niet eens aan toe.

biedu

 

Bied u. Vind u.

Het zal wel onrechtvaardig zijn. Maar ik denk dan toch: als een bedrijf niet weet dat de 3e persoon enkelvoud met stam +t moet, of te beroerd is iemand te raadplegen die dat wel weet, is het dan wel verstandig genoeg om mijn site te hosten?

Wat heb je te zeggen? Schrijf dat eerst eens op. Begin met woorden op een pagina.

Dat was in de kern het advies dat ik aan mijn dochter gaf toen ze op school haar eerste spreekbeurt moest houden, en me vroeg of ze Power Point of Prezi moest gebruiken.

Het is exact het advies dat Justin Jackson geeft aan iedere webdesigner.